Д-р Гайдурков, първата ви книга е озаглавена Човешкото хранене
..................
Как да състави всеки от нас здравословния си стил на хранене. На кои храни да се обърне повече внимание?
Трябва да застъпим в нашето меню тези 5 групи храни:
всякакви плодове,
предимно сурови зеленчуци
ядки и семена
зърнени
и бобени.
Да не забравяме, че в началото човекът се е изхранвал със събиране на диви семена, които той е накисвал, а и директно е консумирал.
И от тези пет групи храни: плодове, зеленчуци, зърнени, бобени и ядки се формира един човешки порцион.
Бобените култури от доста време в историята на човечеството са част от неговия хранителен стил. Важно е да присъстват защото те осигуряват белтъчини а и много други ценни неща.
Най-общо казано, когато ние имаме тази формула зърнени + бобови + ядки ние гарантираме белтъчния внос. Ако ние нямаме добър баланс между зърнени, бобови и ядки пак могат да настъпят дефицити и дисбаланс, защото много пъти в повечето случаи една зърнена култура няма пълноценния белтъчен състав, т.е няма всичките 8, или девет за децата незаменими аминокиселини. Една бобена култура обикновено също я няма, има няколко изключения, като соята, киноата, смята се, че те съдържат пълноценните 8 незаменими аминокиселини.
Ние сме конструирани да консумираме разноцветен, пъстър спектър от различни семена, т. е да не се храним с една монокултура. Ако ние имаме една част зърнени една част бобени и една част ядки, тогава ако ние ги съединим ще сглобим пъзела от пълноценни белтъчини, а и от всички необходими ингредиенти. Ако се храним само с зърнени или само със зеленчуци това е далеч недостатъчно. Трябва да има и другите продукти, за да могат и осемте аминокиселините да са в наличност. Защото ако липсващата аминокиселина в зърнения продукт е една то в бобовия е друга. Когато ние ги съединим получаваме осемте.
Природата е направила да консумираме много пъстър спектър от култури. Моно диетите не са добре за здравето на човека.
No comments:
Post a Comment