Представи си онова, което е твърде хубаво, за да е истина!!! - Представяй си го всяка сутрин, всеки миг :)

Saturday, January 8, 2011

За ОЧИТЕ - 10 полезни навика - Бейтс


Ето списък от 10 полезни навика, усвояването на които ще Ви помогне да свалите напрежението от очите, да предотвратите натрупването на умора и стрес и да подобрите паметта, концентрацията на вниманието и общото психоемоционално състояние.

 Поддържайте подвижността на очите и играйте с фокусното разстояние - първи навик  

Един от най-вредните (но силно разпространен) навици на хората с проблеми в зрението, е задържането на очите широко отворени, без да мигат.

Постоянно движещите се очи сканират пространството много бързо и изпращат в мозъка по 60-70 изображения в секунда. Те са неотделима част от доброто зрение. Немигащите и неподвижни очи пречат на нормалната работа на зрителната система.


Но как да движим очите си толкова бързо?! Не се опитвайте - това е невъзможно да се постигне съзнателно. Това, което МОЖЕТЕ да правите, е да сваляте напрежението от очите, което на практика възпрепятства свободното им движение. С други думи - не им пречете да се движат свободно и те сами ще направят останалото.


И така, как да дарите СВОБОДА НА ДВИЖЕНИЕ на очите си?

1. Сменяйте често фокусното разстояние - сменяйте обекта на наблюдение. В офиса това става като прехвърляте погледа от екрана на компютъра на стената насреща, надниквате през прозореца, проследявате движението на колегите си. В колата - прехвърляйте погледа от пътя на скоростомера, на огледалото за обратно виждане, върху предната кола. Не задържайте очите си на един обект продължително време.

2. Тренирайте периферното зрение - погледнете картината или работния календар на стената отсреща като в същото време се опитайте да доловите с периферното си зрение максимума. Преместете погледа - надникнете през прозореца и отново обърнете внимание на периферията. Можете да правите това толкова пъти, колкото се сетите през деня.

Мигайте често - втори навик

Когато мигате, повърхността на очите се почиства и овлажнява. Ако сте отпуснати, Вие мигате около 10-12 пъти в минута или един път на всеки 5 секунди. Но хората с влошено зрение подсъзнателно се стремят да държат очите широко отворени, което предизвиква напрежение и умора в очите.

Затова...

1. Създайте си навик да мигате на всеки 3-5 секунди. Разбира се, не е необходимо цял ден да практикувате спорта "мигане по часовник", но колкото по-често през своя ден си спомните за необходимостта от мигане, толкова повече Вие се приближавате до създаването на навика за често мигане, и толкова по-добре ще виждат Вашите очи.

2. Пърхащо мигане - можете да правите това упражнение всеки път, когато забележите, че се взирате (полагате усилие), за да видите нещо или когато чувствате напрежение и умора в очите. В такъв момент мигайте леко и бързо 10-20 пъти. Не се напрягайте и не заставяйте очите си да се затварят, напротив - отпускайте мускулите на лицето, докато мигате. След това за кратко затворете очи и се отпуснете. Повторете 2-3 пъти. По този начин можете да предпазите очите си от умора и напрежение през целия ден, особено при изкуствено осветление, работа с компютър и т.н.

3. Релакс - клепачът е единствената част от човешкото тяло, която се управлява само от един мускул. Когато човек отпуска този мускул върви отпускане на цялото тяло. Именно затова, при хипноза често се използват думите "Клепачите Ви натежават..." като път за постигане на по-дълбоко отпускане. Ако Ви се отдаде възможност през деня, затворете за кратко очи и се опитайте да отпуснете клепачите максимално. Дори направено за 20-30 секунди това упражнение като по чудо сваля умората, а тялото и очите Ви са готови за подвизи, все едно сега се събуждате.

Не позволявайте погледа Ви да "замръзва" – трети навик

Лесно е да бъде разпознат човек, потънал в мислите си: неговият поглед е безжизнен, гледа в една точка без да мига, очите му са неподвижни. Всичко това постепенно се превръща в навик и води до влошаване на зрението.
 
В конкретния случай под „потъване в мислите” се разбира всяка психическа дейност на човека, свързана или не свързана със създаване на зрителни образи, но при това очите му са отворени.
 
Винаги осъзнавайте текущия момент и околния свят, не си позволявайте да се самовглъбявате твърде много. Стремете се мисленият Ви взор и физическото зрение да работят заедно.
 
В създаването на въображаеми образи, когато очите са затворени няма нищо лошо, но иначе се получава следното:
 
Когато човек затваря очи и си представя, че гледа отдалечен обект, очите му променят своя фокус така, сякаш той действително гледа натам. Те сякаш се опитват наистина да видят това, което съществува само във въображението му.
 
До тук всичко е наред, но ако човек в един и същи момент кара кола и в същото време мисли за нещо друго, пред очите му възниква дилема – накъде да гледат? От една страна те се опитват да следят пътя, а от друга – да „виждат” това, за което мисли човекът. В резултат възниква излишно напрежение и в зрителния център на мозъка постъпва противоречива информация.
 
Не карайте очите си да се разкъсват между двата различни типа зрение – външно и вътрешно. Затваряйте очи, когато мечтаете. А когато очите Ви са отворени – не витайте в облаците.
 
Сред учениците се повишава нуждата в очила. Защо? През по-голямата част от времето те мечтаят за това, какво ще правят след училище, докато в очите им се опитват да се съсредоточат върху дъската. 
 
Има и друго „замечтаване”, в което всеки ден изпада всеки от нас – при четене. По време на четене очите виждат буквите на страницата – например „мечка”. В главата ни възниква изображение на мечка. Излиза, че очите виждат букви, а мозъкът – мечка.

Тренирайте периферното си зрение - четвърти навик

Когато се фокусирате върху даден обект, очите получават информация и от периферното осъзнаване — отстрани, отпред и отзад по отношение на това, което гледате. Безусилното (отпуснато) и уравновесено зрение позволява организирано и координирано да се използват и централното, и периферното зрение.

Хората с недобро зрение често се съсредоточават твърде силно върху един обект, като по този начин блокират периферното си зрение. Така изкуствено създадените рамки предизвикват психическа умора и напрежение.

Опитвайте се да забелязвате всичко, което попада в полезрението ви — масата, на която стои чашата с вашето кафе, пространството между вас и екрана на компютъра или пространството, което ви обкръжава, докато вървите по улицата.

Възприемайте света в неговата цялост, като дете.

Слънчевата светлина е необходима на очите Ви точно толкова, колкото храната и почивката. Дайте им и слънчева светлина и почивка.

Отпускайте се и поддържайте правилна стойка на тялото.

Дишайте дълбоко и равномерно.

Намалявайте постепенно силата на очилата, ако ползвате такива.

Гледайте смело и честно напред.     
 

No comments: