Представи си онова, което е твърде хубаво, за да е истина!!! - Представяй си го всяка сутрин, всеки миг :)

Saturday, January 15, 2011

Ландшафтен дизайн и Фън Шуй - Шели Спаркс


В повечето Западни Градини, се обръща внимание на формата, вида, материалите, но не се отчита концепцията, която преобразува Градините ни от красиви пространства в места, които ни помагат да съзерцаваме и усетим връзката си със земята и настроението, което ни обзема при досега с природата. Онзи забележителен ефект на Градината, който ни пленява и очарова, когато виждаме какво са създали китайците и японците в техните Градини. Те не пресъздават природата, а улавят същността й във форми, очертания и материали, за да повдигат човешкият дух.

Не е задължително да ги копираме буквално, за да създаваме ярки и изразителни Градини. Можем да сътворим тонизиращи местенца използвайки дизайн, растения и материали, които са в съзвучие с нашите къщи, земя и естетическо светоусещане. 
Това, което може да бъде научено от тези Градини и е от особена важност във 
Фън Шуй Градината е проектирането и оформянето 
чрез естествени форми, 
петте сетива и 
въвеждане на елементи срещащи се в естественото обкръжение.

Съществуват много нива в дизайнерският процес.
Началото е планиране на Градина, която е красива и не се конфронтира с принципите на Фън Шуй.
Следва включване на природните елементи, форми и сетивата ни в пейзажния дизайн.
А после се сътворява Градината, която въздейства много повече от включените в нея растения, камъни и други елементи, които притежават естествено или културно значение, за да придадат на композицията по-богат смисъл.


В много култури растенията са уважавани заради лечебните си свойства и наличието им в Градината въздейства на дълбоко ниво. Използвайки растения, които са значими по някакъв начин, ни помага да повишим настроението всеки път, когато някой вижда това растение. Например в китайската култура, борът се асоциира с дълголетието. 
Всеки път, когато се натъкнат на това дърво в Градината, на собствениците се припомня потенциалът на този аспект от живота им и енергията, която осигурява тази жизнена сила.                         


Изучаването на Фън Шуй продължава цял живот, благодарение на което се откриват и научават непрекъснато нови нюанси. Ландшафтният архитект, който желае да използва принципите на Фън Шуй, може да започне със сентенцията `не наранявай`. 


Ето и няколко от правилата, които могат да бъдат следвани, за да се осигури протичането на благотворна енергия в Градината:
   Оформяйте входните алеи използвайки плавни извивки, за да омекотите влизането. Правите линии в природата са по-скоро неестествени и прав път до входната врата е по-скоро дразнеща и твърде рязка сила за обитателите на къщата.
   Входовете би трябвало да изразяват и предават открито, просторно, важно усещане. Входът трябва наистина да приветства обитателя.
   Тесни пътеки се усещат като ограничителни и дори заплашителни и могат неприятно да повлияят на състоянието и успеха.
   Здрави растения, особено дървета са знак за хубава енергия в имота. Растенията имат нужда от грижа за тях и добра поддръжка. Важно е дървета и големи храсти да не блокират входа или пътеките. Дърветата се избират и разполагат в пропорция с къщата. 

No comments: