Представи си онова, което е твърде хубаво, за да е истина!!! - Представяй си го всяка сутрин, всеки миг :)

Tuesday, November 30, 2010

ВАСТУ ШАСТРА И ЕНЕРГИЙНИТЕ ПОЛЕТА

КАКВИ ЕНЕРГИЙНИ ПОЛЕТА НИ ЗАОБИКАЛЯТ?

Васту Шастра описва редица естествени енергии, които са достъпни на Земята и в атмосферата като:

Слънчевата Енергия от Слънцето
Лунната Енергия от Луната
Земна Енергия
Небесна Енергия
Електрическа Енергия
Магнитна Енергия
Термална Енергия
Вятърна Енергия
Светлинна Енергия
Космична Енергия

КАКВО Е `ПРАНА` ИЛИ `КОСМИЧЕСКА ЕНЕРГИЯ` СПОРЕД ВАСТУ ШАСТРА?

Според ВШ, през Земята като огромна мрежа текат енергийни линии, от Север на Юг и от Изток на Запад. Електромагнитното поле, което се създава, влияе на човешкото тяло на клетъчно ниво и контролира органите в него. Вярва се, че когато върху земята се разположи дадена структура, тя влияе на равновесието, защото физическата структура причинява нарушаване или разстройване в електромагнитното поле. Съответно е нужно то да бъде възстановено, за да тече енергията хармонично през сградата и около нея. Целта на Васту е да възстановява баланса между изгражданите структури и космоса, защото когато сградите откликват на основните космически принципи, те вибрират в хармония с вселената. Тези вибрации влияят и на обитателите им, по позитивен начин, създавайки доволство, спокойствие, благоденствие и т.н. в живота им.

КАК МОЖЕМ ДА ВЪЗСТАНОВИМ БАЛАНСА НА КОСМИЧЕСКАТА ЕНЕРГИЯ, ПРАНА В СГРАДИТЕ?

Принципите на ВШ са основани на вярата, че ако `прана` или `космическата енергия` е в равновесие в сградата и околната среда, то там ще царува щастие, здраве, благоденствие и хармония. Според Васту, движението на енергията през сгради с четири страни е подобно на потока около Земята. Вярва се,че `позитивната енергия, наречена прана`, тече от СИ посока и се извива покрай ЮИ и СЗ ъгли, преди да се насочи на ЮЗ.

Научното обяснение: Почти всяко земно създание започва активността си по изгрев и ляга да спи след залез и затова Слънцето добива голяма важност във Васту Шастра.

Ултравиолетовите лъчи на сутрешното Слънце са изключително важни и полезни за синтезирането на витамин Д в телата ни и като средство за убиване на бактерии. А инфрачервените лъчи са съществени за произвеждане и поддържане на правилното количество Азот, Кислород, Въглероден Двуокис на Земята.

Така че излагането на слънчева светлина е много полезно. Обаче директното излагане може да вреди, за разлика от недиректното през деня, което си заслужава. Така че според ВШ, плана на къщата и съответните функции на всяко едно помещение са определени според позицията на Слънцето от изгрев до залез.


Периода между 3 и 6 сутринта, рано сутрин, точно преди изгрев се нарича Brahma Muhurta, а Слънцето е на СИ. Следователно това е правилното място за Стая за Медитация/ Пуджа. Тези часове са идеални за Йога, Медитация или Учение, тъй като е много тихо и спокойно.

От 6 до 9 сутринта Слънцето е на Изток. Това е времето за миене и приготвяне за деня, така че логично това е и правилното място за баня.

В периода между 9 и 12 по обед, Слънцето е на ЮИ и това е добро време за приготвяне на храна и хранене. Така че кухнята е най-добре стуирана на ЮИ.

Между обед и 15 в ранния следобед, слънцето е на Юг и тъй като това е точно времето за почивка, има смисъл да разположим стаи за почивка тук.

От 15 до 18 следобед, Слънцето е на ЮЗ и това е правилно време за работа и учение, така че тук е удобно разполагането на работен кабинет, библиотека и т.н.

Вечерта между 18 и 21 е добро време за вечеря, посядване, четене. Слънцето е на Запад, макар че може и да не се вижда. Така западната страна е удобна за стая за хранене и вечерно събиране или за учене.

В периода между 21 и 3 сутринта се счета, че Слънцето е на Север и това е правилното време за сън и почивка.

Времето между полунощ и 3 сутринта, е времето на тъмнината и тайните. Северът е най-доброто място за пазене и укриване на ценности и да ги пазим защитени.

No comments: