Представи си онова, което е твърде хубаво, за да е истина!!! - Представяй си го всяка сутрин, всеки миг :)

Monday, March 14, 2022

Jordan Peterson обяснява как при хората е обусловено да виждат света по различен начин.

Голяма част от това, което определя политическите ни възгледи е биологичният ни темперамент/ характер - много повече, отколкото хората осъзнават.

Например хората, които клонят наляво, да кажем либералите, въпреки че това е по-скоро погрешна употреба на този термин, но ще се придържаме към него. При либералите много често се открива така наречената „откритост” (openness), която е една от петте големи личностни характеристики и се асоциира с интерес към абстрактното, с интерес към естетичното. Това е най-добрия показател за предсказване на либерална политическа наклонност. Те са също така с нисък показател на (conscientiousness) „съвестност” - задълбоченост/ сериозност, което се изразява като покорност, преданост, служба и (orderliness) порядък/ методичност/ дисциплина.

Докато при консервативните е обратното – те са с висок показател на съвестност (conscientiousness), те са послушни, дисциплинирани, систематични, порядъчни и са с нисък показател на отвореност (openness). Това ги прави наистина добри мениджъри, управители, служители, а често и бизнесмени, но не много добри предприемачи, защото почти винаги предприемачите са откъм либералния тип.

Това са наистина фундаментални, биологично основани различия и можем да мислим за тях като различни набори от възможности и ограничения и със сигурност различни перспективи за разглеждане на света. Всеки от тези различни темпераментни типове, се нуждае от другия. 
Нека да наречем това "проблемът с разнообразието" (the diversity issue).

... Да разберем, че човекът, с когото говорим и който не споделя нашите политически възгледи, не е глупав. Те може и да са, но също така можем и ние да сме. 
Различията в интелигентността, не са първичен или основен определящ фактор за различията в политическите (или психологически – бел.м.) нагласи.

Можем да си говорим с някой, който е по-съвестен и по-малко творчески ориентиран от нас, ако ние например сме либерално настроени, но това не означава, че гледната точка на този човек не е валидна. И това не означава, че този човек няма да ни превъзхожда в някоя област, защото ще го прави.

Това, което е важно да помним е, че хората всъщност наистина виждат света по различен начин. И това не е просто свързано с това, че са изпълнени с неадекватни мнения и зле оформени гледни точки.

Целият смисъл на демокрацията е да продължава диалогът между хората от различни темпераментни типове, така че да не се озовем твърде надясно, където всичко е капсулирано, втвърдено и не може да се движи, нито развива или твърде наляво, където всичко се размива в хаос.

Единствения начин, по който можем да управляваме това – да се движим в златната среда между тези две опасности, е чрез дискусия. Затова свободната реч е толкова важна ценност. Тя държи различните характерни типове да не се хванат за гушата.


***
из негово интервю

No comments: