Чудесна статия на проф.д.с.н Йорданка Станчева,
постната в блога на http://trayanabio.wordpress.comС понятието устойчивост в екологията се характеризира способността на екосистемите да се съпротивляват на външни въздействия или нарушения. В контекста на екологичното понятие устойчивост трябва да се обособи проблема за устойчивото земеделие и факторите, които са причина за неговата неустойчивост, като към него се добавят и икономически акценти.
Съвременното земеделие се характеризира с висока чувствителност по
отношение нерегулируемите фактори на външната среда, което е резултат от
ниската му степен на устойчивост.
Неустойчивостта в земеделието трябва да се компенсира от човека посредством внасяне на енергия при провежданите културални практики, което го прави високо енергоемко.
Анализите показват, че енергията внасяна в интензивното земеделие отдавна е прехвърлила екологичната и икономическата целесъобразност. Удвояването на продуктивността при основните зърнени култури е възможно при неколкократно увеличаване на разходите за торове, пестициди и земеделска техника.
Неустойчивостта в земеделието трябва да се компенсира от човека посредством внасяне на енергия при провежданите културални практики, което го прави високо енергоемко.
Анализите показват, че енергията внасяна в интензивното земеделие отдавна е прехвърлила екологичната и икономическата целесъобразност. Удвояването на продуктивността при основните зърнени култури е възможно при неколкократно увеличаване на разходите за торове, пестициди и земеделска техника.
Избраната стратегия на земеделско производство, основана на преимущественото използване на химичните фактори за интензификация, е на път да превърне земеделието от най-големия продуцент на енергия и основа за съществуването на живота на Земята в най-значимия потребител на невъзобновима енергия. Тази стратегия превръща съвременното земеделие в екологично опасен и икономически нерентабилен отрасъл. Поради това въпросът за повишаване на устойчивостта и за намаляване необходимостта от компенсирането й чрез външни енергийни дотации е от първостепенно значение за земеделското производство и определя възможността за постъпателното му развитие в дългосрочен план.
Тези изводи са причина за формиране на концепцията за устойчиво земеделие (sustainable farming),
т.е. използване на биологични фактори за интензификация на
производството и на вътрешните регулиращи механизми на агроекосистемите с цел максимално намаляване на външните енергийни дотации, необходими за поддържане на тяхната стабилност и устойчивост.
Един елементарен анализ на сега съществуващата ситуация, в духа на
изложените разбирания за необходимостта от съществени
материално-енергийни вложения, може да подскаже какъв тип земеделие е
по-устойчив и ще има бъдеще в дългосрочна перспектива.
Традиционно (екстензивно) земеделие: – ниска производителност, поради значително използване на човешки труд и животинска тяга;
- съотношение производител – консуматор от 1:1 до 1:3;
- изключително ниска енергоемкост на производството (от една калория вложени фосилни горива се получават 20-30 калории хранителна енергия);
- съвършено ниска степен на амортизация на почвите;
- висококачествена, екологично чиста продукция;
- висока икономическа рентабилност, без субсидии от държавата.
Обща характеристика на този тип земеделие е, че не се използват силни въздействия в технологиите за отглеждане на земеделските култури.
- съотношение производител – консуматор от 1:1 до 1:3;
- изключително ниска енергоемкост на производството (от една калория вложени фосилни горива се получават 20-30 калории хранителна енергия);
- съвършено ниска степен на амортизация на почвите;
- висококачествена, екологично чиста продукция;
- висока икономическа рентабилност, без субсидии от държавата.
Обща характеристика на този тип земеделие е, че не се използват силни въздействия в технологиите за отглеждане на земеделските култури.
Съвременно (интензивно) земеделие: -
изключително висока производителност на труда, дължаща се на пълна
механизация и частична автоматизация на работните процеси, висока степен
на химизация, концентрация и специализация на производството;
- съотношение производител-консуматор от 1:25 до 1:40;
- изключително висока енергоемкост на производството, стигаща до икономически абсурд (от вложени 20-30 калории фосилни горива се получават 1-2 хранителни калории);
- изключително висока степен на амортизация на почвата, която в редица случаи се унищожава за около 2-3 десетилетия;
- некачествена, химически замърсена продукция, която е опасна за здравето на хората;
- икономически нерентабилно земеделие, което се субсидира от държавата, т.е. от данъкоплатците.
- съотношение производител-консуматор от 1:25 до 1:40;
- изключително висока енергоемкост на производството, стигаща до икономически абсурд (от вложени 20-30 калории фосилни горива се получават 1-2 хранителни калории);
- изключително висока степен на амортизация на почвата, която в редица случаи се унищожава за около 2-3 десетилетия;
- некачествена, химически замърсена продукция, която е опасна за здравето на хората;
- икономически нерентабилно земеделие, което се субсидира от държавата, т.е. от данъкоплатците.
Този тип земеделска дейност е свързана със силни въздействия при
отглеждането на земеделските култури, в резултат на което се нанасят
непоправими щети на Природата, отравят се водоизточниците, унищожава се
растителният и животинският свят.
Чрез съпоставяне на тези два основни типа
земеделие и внимателна преценка на техните положителни и отрицателни
страни, е изведена концепцията за устойчивото земеделие,
като един компромисен вариант за бъдещо развитие. Основното определение
на системата за устойчиво земеделие е дадено на конференцията на FAO в
Холандия през 1991 г. То включва „управление и консервация на
природните ресурси, както и технологични изменения, обезпечаващи
продължително задоволяване на човешките потребности в бъдеще.
Устойчивото земеделие има за цел да съхрани почвените, водните,
растителните и животинските генетични ресурси и да запази околната среда
от деградация. То трябва да бъде технологично осъществимо, икономически
оправдано и социално поносимо”.
Устойчивото
земеделие се базира на разбирането за поддържане на максимално
балансиран материален и енергиен обмен в агроекосистемите, като се
използват вътрешните им ресурси, не се допускат непроизводителни загуби
или ненужно изнасяне от системата.
Елементите, изграждащи структурата на
устойчивото земеделие, не са нови, но в тази концепция са подчинени на
изискванията на агрокултурата и цялостното социално развитие на селските
райони.
Оценката за устойчивост на агроекосистемите се извършва чрез
показателите – продуктивност, стабилност, устойчивост и равновесност,
към които по-късно са добавени изискванията за еластичност и за
автономност.
Осъществяването на поставените цели може да се постигне чрез следните конкретни мерки:
- разнообразни земеделски култури и смесени посеви;
- подходящи за условията сортове и породи животни;
- максимално използване на ресурсите, получени във всяка ферма;
- създаване на напрежение в хранителния баланс, с цел минимализиране на загубите;
- повишаване способността на почвата да съхранява и да освобождава хранителни елементи;
- поддържане на покривка от растителни остатъци или мулч, запазваща почвата от ерозия;
- подходящо сеитбообръщение с цел оптимално използване на хранителните елементи и контрол върху вредителите;
- ограничена употреба на разтворими неорганични торове;
- интегрирана растителна защита.
- подходящи за условията сортове и породи животни;
- максимално използване на ресурсите, получени във всяка ферма;
- създаване на напрежение в хранителния баланс, с цел минимализиране на загубите;
- повишаване способността на почвата да съхранява и да освобождава хранителни елементи;
- поддържане на покривка от растителни остатъци или мулч, запазваща почвата от ерозия;
- подходящо сеитбообръщение с цел оптимално използване на хранителните елементи и контрол върху вредителите;
- ограничена употреба на разтворими неорганични торове;
- интегрирана растителна защита.
В природата има много примери за
устойчиви екосистеми. Такива са т. нар. климаксни (устойчиви)
съобщества, намиращи се в равновесие с абиогенната среда, например гори
или естествени ливади, които не са обект на стопанско използване.
Най-универсалният критерий за характеризиране на климаксните съобщества е
изравняването на съотношението между ежегодния прираст на биомаса и
загубата й вследствие изхранване на консументи, дишане и т.н., т.е.
устойчивостта в климаксните съобщества се гарантира от голямото
количество енергия, което се натрупва в тях и се използва за поддържане
на устойчивото им състояние, без да се изнася от системата.
Този факт обаче се намира в противоречие със същността на земеделското производство. Агроекосистемите се създават с цел да продуцират материя и енергия, която впоследствие се изнася от човека под формата на добив. Освен това голяма част от създадената биомаса се използва от консументите, както и за поддържане физиологичния статус на растенията. Поради посочените причини енергийният и веществен баланс на агроекосистемите винаги е отрицателен, което е основната причина за високата им степен на неустойчивост.
От икономически и социални позиции климаксът е нежелано състояние за агроекосистемите. Той се характеризира с висока обща, но с ниска чиста продуктивност на растенията, тъй като значителна част от нея се използва за поддържане на останалите елементи от екосистемата, а това всъщност означава на устойчивостта им. Обратно, всички дейности, които връщат съобществата към по-ранни етапи от тяхното постъпателно развитие, т.е. на начални етапи от сукцесията, създават условия за увеличаване на тяхната продуктивност.
Точно такава е философията на растениевъдството
от най-древни времена. Разоравайки необработени площи, човек принуждава
Природата да започне формирането на системите от нулата. Засявайки
семена на културни растения и отглеждайки ги почти без конкуренция, а
това значи спестена енергия и материя, човек е в състояние да получи
значителна чиста продукция. Отново следва оран и агроекосистемата се
връща в началния етап от развитието си. Така крайната цел на природната
диалектика – климаксът с характерното за него състояние на устойчиво
развитие, се намира в противоречие с основната задача на земеделското
производство, целящо максимална чиста продуктивност.
От
посочените факти и особености в енергийния обмен на естествените
екосистеми е ясно, че устойчивост, в екологичния смисъл на тази дума, е
невъзможно да се постигне в агроекосистемите, тъй като това е в
противоречие със смисъла на земеделското производство. Но мерки за
повишаване нивото на устойчивостта могат и задължително трябва да се
предприемат, за да се спести поне част от голямото количество
невъзобновима енергия, която се внася в агроекосистемите за поддържане
на устойчивостта им, под формата на торене, поливане, препарати за
растителна защита, механизация на работните процеси и т.н. Голяма част
от тези мерки могат да се изведат по аналогия от естествените екосистеми
чрез създаване на земеделски модели, които ги имитират.
Готови ли са науката и образованието да
отговорят на тези задачи? Съществува ли достатъчно проверено от логиката
и потвърдено от практиката знание, което трябва да се превърне в
организираща сила за ефективно овладяване устойчивостта на
агроекосистемите? Ефективно в крайна сметка означава само едно – със
своята дейност да се вписваме в окръжаващата ни среда с възможно
най-малък разход на енергия (в най-широкия смисъл на това понятие). За
съжаление това са световни проблеми, които не само не са решени, но дори
не се разглеждат в дългосрочна перспектива и не се търсят пътища за
преодоляването им.
Основната причина за това е фактът, че биологичните системи, включително и агроекосистемите са не просто сложни, а свръхсложни, известни още като развиващи се или дифузни,
тъй като между компонентите им се осъществяват многобройни и
разнообразни връзки.
Предвид на посочените особености сложните системи са непредвидими в
дългосрочен период от време, което е причина за появата на голям брой
негативни последици от редица авангардни за времето си технологични
решения, които не са оценени своевременно, дори и на вероятностно ниво.
Може
ли да се ограничат споменатите негативни явления? Може, но до известна
степен, и то само, ако винаги се държи сметка за тях! Първата стъпка в
това направление е да се направи анализ на факторите, провокиращи
неустойчивостта на земеделското производство, като се разгледат
основните елементи от технологиите за отглеждане и се направи
агробиологична оценка, в светлината на решенията, които Природата е
направила в естествените екосистеми.
проф.д.с.н Йорданка Станчева
No comments:
Post a Comment