Представи си онова, което е твърде хубаво, за да е истина!!! - Представяй си го всяка сутрин, всеки миг :)

Friday, March 4, 2011

Страхът от трансформацията

Толкова хора проявиха интерес към квантовата информация, естествено и извън форума, говорихме, снимахме книги и се чудех защо този интерес потъва и изчезва за тях... 

Намирам го в Книга на тайните т.5 Ошо:


"Страхът от трансформацията е като страхът от смъртта. Тя е смърт, защото старото ще си отиде и ще трябва да се роди новото. Теб вече няма да те има, от тебе ще се роди нещо напълно непознато.
Ако не си готов да умреш, интересът ти е лъжлив, защото само онези, които са готови да умрат, ще се родят отново. Новото не може да е продължение на старото. Старото трябва да прекъсне. Старото трябва да си отиде. Само тогава новото може да се появи на бял свят. 

Новото не израства от старото, новото не е продължение на старото - новото е съвършено ново. То се появява само, когато старото си замине. 

Между старото и новото има прекъсване - и това прекъсване те плаши. Ти се страхуваш. Искаш да бъдеш преобразуван, но същевременно искаш да си останеш същия. В това е измамата. Искаш да се развиваш, но искаш да останеш същия. В такъв случай развитието е невъзможно; в такъв случай можеш само да заблуждаваш себе си; в такъв случай можеш да продължиш да мислиш и мечтаеш, че нещо се е случило, но нищо няма да се случи, защото е изпуснато главното. 

Продължаваш да взимаш хапчета и лекарства, а болестта остава същата - даже напротив, тя се задълбочава. Твоето лекарство, лечението, задължително ще бъде фалшиво. Понеже дълбоко в себе си НЕ ЖЕЛАЕШ да бъдеш трансформиран. Този страх е съвсем реален - страхът от трансформацията. Затова на повърхността може да продължаваш да мислиш, че си дълбоко заинтересован, а дълбоко в себе си продължаваш да се заблуждаваш. 

Какъв е проблемът?

Умът е толкова лукав, защото не искаш да бъдеш трансформиран. Умът ще създаде повърхностен интерес, за да можеш да кажеш на себе си: "Интересуваш се. Правиш всичко, което може да се направи." 
И оставаш същия. 
И ако нищо не се случи, мислиш, че техниката, която използваш, не е наред, гуруто, чиито последовател си, не е наред, трактатът, принципът, методът е погрешен. 

Но никога не мислиш, че дори и с погрешен метод трансформацията е възможна, стига да има истински интерес. 

Казвам, дори и с погрешен метод ще бъдеш трансформиран. 
Ако наистина се интересуваш от трансформацията, дори и лъжлив гуру да следваш, ще се промениш. 
Ако вложиш сърце и душа в усилията си, никой не може да те заблуди - с изключение на самия ти. 
И няма друга преграда пред твоето развитие, освен собствените ти заблуди."

No comments:

Post a Comment