Представи си онова, което е твърде хубаво, за да е истина!!! - Представяй си го всяка сутрин, всеки миг :)

Monday, October 18, 2010

ВАСТУ ШАСТРА И СЛЪНЧЕВАТА СВЕТЛИНА

 VIA

КАКЪВ Е СЪСТАВЪТ НА СЛЪНЧЕВАТА СВЕТЛИНА?






Слънчевата светлина се дели два спектъра – видим и невидим.

Видим спектър – състои се от бяла светлина, която е комбинация от седемте основни цвята – Виолетов, тъмноСин, светлоСин, Зелен, Жълт, Оранжев и Червен. Тези цветове, в зависимост от характера и интензитета си, имат дълбок психологически ефект, върху настроенията на човека и затова трябва да бъдат използвани благоразумно, за създаването на добра и позитивна среда.

Невидим спектър – разположен е от двете страни на видимия и е съставен от Ултра Виолетов (химичен) спектър и Инфра Червен (термичен `Thermal Heat`) спектър. Ултра-Виолетовите (УВ) лъчи имат по-къса дължина на вълната от видимите лъчи. Те убиват бактериите и помагат за синтезирането на Витамин Д в телата ни. Инфра-Червените лъчи са с по-дълга дължина на вълната от видимите лъчи и са причината за топлината на слънчевата светлина.

ЗАЩО СЛЪНЦЕТО СЕ СМЯТА ЗА ЖИВОТОТВОРЯЩО НЕБЕСНО ТЯЛО?
Слънцето осветява Земята и поддържа живота. Вероятно затова от незапомнени времена народите го боготворят и му се прекланят.

Поддържа животът – растенията играждат глюкоза (богата на енергия храна) от Въглеродния двуокис във въздуха и водата при наличие на слънчева светлина и освобождават Кислород като изходен продукт във въздуха. Този процес, наречен Фотосинтеза е абсолютно необходим за поддържането на живота на Земята, защото всички живи организми използват непрекъснатия приток от Кислород, а животните получават храна (въглехидрати) от растенията.

Осветява Земята – Ярката бяла светлина на Слънцето осветява Земята и е причината, да можем да виждаме. Дори цветовете, които виждаме около нас, са благодарение на слънчевата светлина, тъй като тя съдържа всички възможни цветни вариации. Когато светлината попада върху цветен обект, той отразява светлината от цвета си в очите ни, докато всички останали цветове на светлината се поглъщат в него. Така се получава възприятието ни за цвят. Така една ябълка изглежда червена, защото отразява червения цвят.

С КАКВО Е ПОЛЕЗНА СЛЪНЧЕВАТА СВЕТЛИНА ЗА ТЕЛАТА НИ?

Синтезис на Витамин Д – Слънчевата светлина синтезира този изключително важен минерал, (а последни изследвания сочат, че това е хормон), който спомага за поддържане и защита на цялостното ни здравословно състояние. Това става като се изложи кожата ни на Ултра-Виолетовите лъчи на слънчевата светлина

 Витамин Д спомага за усвояването на Калций, помагащ при формирането и поддържането на здрави и силни кости. Недостиг на Витамин Д се изразява в крехки, меки, тънки кости и може да доведе до различни заболявания на костната система, а и не само.

Изследвания показват, че в страните далеч от Екватора има по-голямо разпространение на недостиг на този витамин, тъй като там има нужда от по-дълго излагане на слънце, за да се синтезира той.

Ендорфини – слънчевата светлина увеличава количеството ендорфини в кръвта ни, което създава усещане за добруване в нас и намалява разпространението на депресивни състояния като Сезонното емоционално разстройство, което е вид зимно неразположение, което засяга доста хора през зимата поради по-малкото светлина през деня.

Намаляване на теглото – причинено от задържане на вода.

Намалява кръвното налягане

Чудесна е за имунната система, засилва я.

Има позитивен ефект върху холестерола. Увеличава добрия и намалява лошия

Нормализира кръвната захар.

Влияе положително на черния дроб – помага за детоксифицирането му. Докторите препоръчват за апатични новородени да бъдат излагани на сутрешната слънчева светлина.

Усилва издържливостта – слънч. Светл. Увеличава мускулния тонус и издържливост.

Чудесна е за лечение – ускорява оздравяването. Старите хора и тези, които са боледували, се чувстват много по-добре, след като поседят на слънце.

Убива микробите – УВ лъчите на слънцето.

Усилва будността – слнч свтл. Повишата нивата на серотонин, който държи тялото будно, внимателно и нащрек.

Независимо от сезона е много важно за телата ни да получават поне 15 – 20 минути естествена светлина всеки ден, за да ни обезпечава с положителни за здравето ни облаги. Трябва обаче да се предпазваме от твърде дълго оставане на слънце, тъй като то може да бъде и вредно.

КОЕ Е НАЙ-ДОБРОТО ВРЕМЕ ЗА ИЗЛАГАНЕ НА СЛЪНЦЕ?


Най-добре е, когато не е твърде горещо и да предизвика изгаряне и други вредни последици. Интензитета на слънчевата светлина и топлина са свързани с височината на Слънцето на небето и пътя на лъчите през атмосферата. По средата на деня, слънцето е почти точно над главите ни и затова пътя, който изминават лъчите е наполовина по-кратък, сравнен с изминаваното разстояние сутрин или вечер. От тук следва, че интензитета е максимум по обед и най-малък сутрин и вечер.

Обаче вечерите ги усещаме по-топли, в сравнение със сутрините, защото земята отразява и връща топлинните лъчи във въздуха. Докато сутрин, тъй като слънчевата светлина едва започва да нагрява студената Земя след тъмната нощ, усещаме и хлад. Също така, сутрешния въздух е пълен с въглероден двуокис (отделен през нощта от живите същества), който филтрира повечето от УВ радиацията, позволявайки само на малко количество, което не е вредно за нас, да прониква.

Затова е най-удачно и полезно да се излагаме на сутрешното слънце – когато не е твърде горещо – за поне 15 – 20 минути на ден.

КАК СЕ ИЗПОЛЗВАТ БЛАГОПРИЯТНИТЕ ЕФЕКТИ НА СЛЪНЦЕТО ВЪВ ВАСТУ ШАСТРА?

При дизайн с Васту Шастра се взима предвид променящият се интензитет на слънчевата светлина от място на място, от изгрев до залез, от сезон на сезон.

Постоянна светлина от северна посока – в Индия, тъй като е в северното полукълбо, има постоянна светлина от северната страна, по-голяма част от годината.

Сутрешна светлина от източна посока – когато Слънцето изгрява на изток сутрин, е удачно излагането на слънчева светлина, заради интензитета ѝ, който е много по-малък, докато в средата на деня, той е в максимума си. Също така УВ лъчите сутрин са много полезни със свойството си да убиват микробите, които са се размножили през нощта.

Инфрачервената топлина от Запад и Юг – когато Слънцето вечер тръгне да залязва на Запад, интензивността на слънчевата светлина намалява. Обаче Инфрачеревните лъчи продължават да бъдат изпращани към южните и западни страни. А понеже ИР лъчи се отразяват и връщат от земята, южната и западна страна са много по-топли вечер, а дори и през нощта.

КАКВО СЕ РАЗГЛЕЖДА ПРИ ПРОЕКТИРАНЕ, ПРЕДВИД ВЛИЯНИЕТО ОТ СЛЪНЦЕТО?
За най-благотворно въздействие на Слънцето, някои от съображенията при планиране са, както следва:

Препятствия: не бива да ги има от северната и източна страна на къщата, както и високи дървета, високи затворени стени, за да може постоянната северна светлина и сутрешната от изток, да бъде поглъщана от сградата, осветявайки я и убивайки микроби и бактерии, които са се размножавали нощем.

Отворени пространства, Тераси, Балкони: повечето от тях са желани от източната и северна страна, по същите причини, описани по-горе.

Водни източници: отново са предпочитани от север и изток на къщата, където са свободните пространства и така УВ лъчите на сутрешното слънце могат да дезинфекцират и пречистват водата преди да ползваме през деня.

Кухня: препоръчително е кухненските части да са от източната страна, така че сутрешните лъчи да дезинфекцират и да предпазват храната от разваляне. Освен това домакинята ще е с лице към сутрешното слънце докато готви и така ще се облагодетелства от лъчите му

Прозорци: от южната и западна страна, би трябвало да са по-малко, а стените да са по-дебели, за да ограничат топлината. Обаче от север и изток би трябвало да са повече, за да позволят на светлината да влиза в къщата.

Тоалетни, складови помещения: по-добрият вариант е по-малко ползваните помещения да са от западната страна, тъй като те имат тенденцията да стават по-горещи и не толкова удобни за ползване вечерите и нощем. ( тук да добавя от мен, че се наслаждавам на западната си стая, особено когато лете слънцето я огрява следобед J, очевидно в Индия е много по-топло от Европа ;) Тези помещения освен това служат за буфери и предпазват останалата част от къщата от прегряване. А от друга страна топлината поддържа тези стаи сухи и без влага, микроби, гъби и т.н., правейки ги идеално място за съхранение на зърнени храни и др.

Дървета: препоръчително е високите дървета да са от южната и западна страна, за да предпазват къщата от директна слънчева светлина, а също и да осигуряват чист, наситен с кислород въздух на обитателите. (тук трябва да вмъкна, че докато в Индия жегата е кризисен фактор, в България един от проблемите са зимните западни и северни ветрове, така че тук е препоръчително високите и по възможност вечнозелени дървета да се засаждат от северната страна, за да ни предпазват от тях).

No comments: