Представи си онова, което е твърде хубаво, за да е истина!!! - Представяй си го всяка сутрин, всеки миг :)

Monday, October 18, 2010

ВАСТУ ШАСТРА И ПЕТТЕ ЕЛЕМЕНТА



КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВАТ ПЕТТЕ ЕЛЕМЕНТА

Васту приема за дадено, че Земята е жив организъм, от който произлизат останалите живи същества и органични форми, така всяка една частичка от Земята, притежава „жизнена енергия„. Земята се състои от пет основни и необходими елемента. Това са пространство, въздух, огън, вода и земя. Всички създания на Земята, включително сградите, физически са изградени от тези елементи и без тях не може да има живот.

Пространство `Aakaasha` – цялата Вселена съществува  в него. Осигурява място  за останалите четири елемента. Активните сили на Пространството са светлина, топлина, гравитация, магнитно поле и вълни.

Въздух `Vaayu` – атмосферата на Земята, състояща се от Кислород (21%), Азот (78%), Въглероден Двуокис, водна пара, прах и т.н., които са крайно необходими на живите организми и на огъня да виреят. Нивата на физически комфорт при човека са много пряко зависими от правилната влажност, от въздушните течения, температурата на въздуха, налягане и състав.

Огън `Agni` - представя светлината и топлината, без която живота би изчезнал. Символизира дните и нощите, сезоните,  вулканичното нагряване и всички останали аспекти на Слънцето и слънчевата система. Ентусиазмът, страстта, жизнеността в живите същества са единствено благодарение на светлината и топлината.

Вода `Jala` - представена от дъжд, река, море и е под формата на течност, в твърдо състояние (лед) и газ (пара, облаци). Тя е комбинация от Водород и Кислород в съотношение 2:1 и е напълно неутрална. Всяко растение и животно е съставено от вода в различни пропорции.

Земя `Bhumi` - Земята, третата по ред планета от Слънцето, е голям магнит със Северен и Южен полюс като центрове на привличане. Магнитното ѝ поле и гравитационна сила имат значителен ефект върху всичко върху нея, живо или не. Земята се върти около оста си от Запад на Изток, причинявайки деня и нощта. Завърта се около Слънцето за една година (365.25 дни) и е наклонена по ъгъл от 23.5 градуса, поради което се формират сезоните. Заради наклона на Земята, годината е разделена на два периода – Uttaraayana – от 14 Януари до 15 Юли, когато Северната полусфера е наклонена към Слънцето и Dakshinaayana – от 16 Юли до 14 Януари, когато Южната полусфера е наклонена към него. През първият период дните са по-дълги от нощите и обратно.

КАК СПОРЕД ВАСТУ ШАСТРА, НИ ВЛИЯЯТ ПЕТТЕ ЕЛЕМЕНТА?

Всички те поддържат живота на планетата и са неутрални, безпристрастни и непредубедени към нас и все пак не можем да ги контролираме. Съществува невидимо  и непрестанно взаимодействие между тях. В една отворена среда тези елементи функционират свободно и са в равновесие. Когато обаче разположим определена структура в тази среда, влияем на това равновесие, тъй като тези сили си влияят в подкрепа или против една на друга, създавайки хармония или дисхармония. Ако има дисхармония, тогава трябва да се възстанови хармоничния поток на енергията, правещ живота ни балансиран.

Васту Шастра ни помага да разберем въздействието и ефикасността на петте елемента и да ги използваме за наша изгода в създаването на балансирана и хармонична среда за живот. Живите същества – животни, насекоми, птици, растения и хора, от векове боравят с петте елемента, за да си създадат удобни места за живеене, както е показано по-долу.

КАК ЖИВИТЕ ОРГАНИЗМИ БОРАВЯТ С ПЕТТЕ ЕЛЕМЕНТА, ЗА ДА СЕ ОБЛАГОДЕТЕЛСТВАТ?

Животните, птиците, насекомите, растенията – притежават естествена защита срещу широк спектър неблагоприятни климатични особености. Те адаптират телесните си размери, форми или температура, за да се приспособят към суровият климат. Но някои създания, като например термити, птици, мравки, не само се адаптират към природата, но и се стремят да си създадат удобно обитание, като строят подходящ дом.
Термити – например Компасните Термити от Западна Австралия, поддържат температурата в термитниците си 31 градуса по Целзий, с разлика от 1 градус. Нощем и денем, зиме и лете, докато навън температурата варира между 3С и 42С. Това е постигнато чрез построяването на клиновиднооформени могили, по 3 метра високи и винаги сочещи Север с тънката си страна. Докато кулата се нагорещява, въздуха вътре се надига, носейки хлад отдолу. Също така, вятърът, който духа в горната част на могилата, спомага за поемането на свеж въздух в гнездото. А термитите регулират течението на въздуха през гнездото чрез блокиране и отваряне на каналите.

Хората – по подобен начин, векове наред, човека си е служил с петте елемента, за да строи удобни домове дори и в най-неблагоприятна среда. Например в пустинята, където жегата от Слънцето (Огън) може да я направи невъзможна за живеене, човека е строил къщи с вътрешни дворове (Пространство), дебели стени (Земя), тесни прозорци (Въздух) и водни елементи и фонтани (Вода) за разхлаждане на къщата, чрез осигуряване на добро охлаждане и движение на въздуха, също като спонатите термити, по-нагоре.

За съжаление днес, хората дават предимство на външния вид и размера на къщите си като тяхната социална позиция и лично его са много по-важни. С времето сме забравили да работим с елементите, за създаване на естествено удобна сграда. За да създадем този комфорт, сега сме принудени да ползваме приспособления като вентилатори, климатици, печки и т.н., които изразходват толкова много енергия и не всички са здравословни.

КАК НИ ПОМАГА ВАСТУ ШАСТРА ДА СИ СЛУЖИМ С ПЕТТЕ ЕЛЕМЕНТА?

Васту Шастра ни напътства по научен начин да ползваме елементите на природата, за да създадем благоприятно и хармонично място за живот или работа, което в замяна осигурява подобряване на здраве, благосъстояние, благоденствие и щастие. Тя ни предлага принципи отнасящи се до местоположението, посоката и разположението на сградата, така че да можем да поемаме позитивните страни на петте елемента.

No comments: