Представи си онова, което е твърде хубаво, за да е истина!!! - Представяй си го всяка сутрин, всеки миг :)

Sunday, September 30, 2018

Как да привлечеш Богатство и Изобилие в живота си

Това е от статия в Списание 8. Връзка към нея тук.

Нека ви разкажа една история. Кралят на нагите (драконите) бил много богат, но угрижен, защото винаги се страхувал някой да не му открадне богатството. Един ден той попитал Буда:

- Буда, моля те, просветли ме как да имам голямо богатство, как да го запазя, как да го умножа и никога да не го загубя?

Буда му отговорил:

- Обикновените хора трябва да работят много, за да са богати. Когато се трудиш, ще имаш достатъчно, за да живееш. Но ти искаш да си много богат. Защо?

Кралят на драконите отговорил:

- Ако съм богат, в моите очи светът ще е различен. Ще имам усещане за величие, слава и царственост.

Тогава Буда му казал:

- В този случай трябва да служиш на другите. Ще работиш много, но и ще служиш. Да работиш означава само физически да се трудиш. А когато служиш, мотивацията е различна. Следователно трябва да имаш това правилно отношение. Ако нямаш правилното отношение, че служиш на хората, няма да имаш изобилие. Ако се трудиш упорито, може да имаш достатъчно. Но ако служиш на другите, винаги ще знаеш какви са техните потребности и ще им помагаш. Още преди да са казали от какво имат нужда, ти вече ще си им го осигурил. Недей да чакаш другите да те молят за услуга. И винаги трябва да си щастлив, че служиш на другите. Ти пак работиш, но и служиш. Разбираш ли разликата?

Знаеш, че всичко е непостоянно. И когато служиш, искаш да знаеш кой от какво се нуждае, какво иска, за да помогнеш. Но когато служиш, не го прави само за един човек, прави го за страната си – това означава да виждаш развитието й. Ако служиш само на един човек, тогава богатството „ще дойде” само от един човек. Но изобилието ще изпълни живота ти, когато служиш на страната си. Да служиш, означава да предусещаш нещата – преди да са те помолили за нещо, ти вече да си го направил. И чак тогава някои може да разберат, че са имали нужда от това.

Кралят на драконите:

- А когато забогатея, как да направя така, че богатството ми да не се изгуби? От това най-много се страхувам и винаги трябва да стоя и да пазя съкровищата си.

Буда:

- Колкото и добре да пазиш богатството си, ако нямаш морал и дисциплина, ще го загубиш. Ако спазваш морал и дисциплина – тогава никой не може да ти го отнеме. За целта трябва да медитираш, да не изпитваш омраза и никога да не нараняваш другите. Трябва да спазваш обети. Тогава ти ще имаш свобода, ще можеш да живееш, без да се заключваш и въпреки това никой няма да докосва богатството ти.Дори да го оставиш на пътя, ако моралът и дисциплината ти са силни, няма да го загубиш и не трябва въобще да се тревожиш за него. Трябва да се притесняваш само, ако нямаш морал и дисциплина.

Кралят на драконите:

- А как да увелича своето богатство?

Буда:

- За целта трябва да правиш 10 добри дела - те са свързани с твоето поведение – как се държиш, как говориш, какво мислиш. Това са така наречените три врати. Те трябва да водят към 10-те добри дела. Когато правиш тези добри дела, ще имаш изобилие – както материално, така и духовно.

Кралят на драконите отново попитал, този път щастлив и благодарен:

- Сега вече аз зная, че ако работя усърдно, ако служа, ако спазвам обети, имам морал и дисциплина, ако практикувам 10 добри дела, тогава ще имам изобилие. Но в миналото си аз съм правил неща, които не са добри. Това ще повлияе ли на живота ми?

Буда:

- Със сигурност това ще ти повлияе и ти ще имаш някои предизвикателства. Затова трябва да се разкаеш и да се пречистиш в 6 посоки. Представи си, че над теб са светите и просветлените същества. Срещу теб са родителите и техните родители. Вдясно от теб – висшестоящите от теб, учители, управници. Зад теб – партньорите: в живота, духовните партньори, бизнеспартньори и т. н. Отляво са братята и сестрите, последователите, всички нисшестоящи от нас. Ние трябва да ги уважаваме, да им поискаме прошка и да се пречистим. Когато молим за прошка, трябва да кажем на глас къде сме сбъркали и да обещаем, че втори път няма да повторим грешката. Когато получиш прошка, виждаш светлина, която те пречиства. И четвърто – не трябва да повтаряш грешката си.

Много хора пропускат тази част с пречистването, или не я правят добре. Тогава кралят (държавата) или елементите (огън, вода, вятър, земя) ще ти отнемат богатството. Или ще преживееш някаква загуба – от кражба, болест, или ще имаш много сметки, или властта ще ти наложи данъци, които ще трябва да платиш. Защото ти никога не си се замислял за трите врати.

Веднъж, когато се пречистиш обаче и започнеш да уважаваш другите и си способен да служиш на другите, тогава хората ще започнат да те уважават. Те ще знаят, че си много честен човек и ще искат да правят бизнес с теб. Така богатството ти – духовно и материално, ще започне да расте и ще живееш в изобилие.

Десетте добри дела:

1. Без убийства.

2. Без кражба.

3. Без прелюбодействие.

4. Без лъжи.

5. Без злословене.

6. Без груба реч..

7. Без празнодумство.

8. Без алчност.

9. Без омраза.

10. Без грешни възгледи.


*****

Много ми резонира историята, защото потвърждава идеята за изобретателите - печелят много, тъй като променят живота на много хора.

No comments: