Представи си онова, което е твърде хубаво, за да е истина!!! - Представяй си го всяка сутрин, всеки миг :)

Friday, January 14, 2011

Бял Равнец - чудодейна билка :)

В Зона Здраве попаднах на чудна статия за Белият Равнец и я споделям тук по-надолу, но първо пействам инфото от книжката на Мария Требен :)
и чудесната тема в бг-мама за тази билка :)

Achillea millefoliumБЯЛ РАВНЕЦ  (Achillea millefolium) - Мария Требен - "Здраве от аптеката на Господ"

Белият равнец е лечебно растение, без което нашият живот е немислим. То е всъщност най-добрият ни помощник при множество тежки заболявания, но на първо място е лечебна билка за жените. Не можете да си представите колко важен е белият равнец за тях. 
Пастор Кнайп казва в статиите си: "Жените биха си спестили много беди, ако от време на време посягат към белия равнец!” Дали се касае за младо момиче, което е склонно към нередовна менструация или за по-възрастна жена, която е в критическата възраст или вече е излязла от нея, за Всяка, млада или стара, е важно често пъти да изпива чаша чай от бял равнец. 

Той въздействува много добре на корема на жената, така че тя не би могла да направи нищо по-добро за здравето си, освен при разходка в гората или из полето да си набере букетче пресен бял равнец. Той расте по поляни и тесни коларски пътища, по пътни окрайнини и в края на Житните ниви в големи количества. Цветовете са бели до розово-червени и ухаят тръпчиво ароматно на слънцето. По принцип цветовете трябва да се берат при силно слънце, тъй като тогава етеричните им масла и с тях и лечебната им сила, се повишават.

Познавам една млада гостилничарка, за която изведнъж се разчу, че е болна от  рак в корема. Предписаха облъчвания с кобалт. Близките трябваше да научат от лекарска страна, че заболяването е нелечимо. Аз се сетих за пастор Кнайп и неговия съвет за коремни смущения и препоръчах на младата жена да пие ежедневно, колкото може да понесе, чай от бял равнец. Колко бях учудена, когато няма и след три седмици получих писмо, че тя се чувствува чудесно и бавно, но сигурно възвръща нормалното си тегло.

Често пъти при възпаление на яйчниците още първата баня на половината тяло премахва болките, възпалението постепенно отшумява. Тези бани с бял равнец са също така успешни и при напикавания на стари хора и деца. Те са резултатни и при бяло течение. В тези случаи, наред с баните, трябва да се пие и чай от бял равнец - по две чаши на ден. При смъкване на матката се правят също бани на половината тяло с бял равнец продължителен период от време, всеки ден се пият по четири чаши чай от цариче на глътки и с тинктура от овчарска торбичка се масажира коремната област от влагалището нагоре.

Миоми се отстраняват с помощта на бани на половината тяло с бял равнец, които се Взимат ежедневно продължителен период от време, докато лекарският преглед установи отрицателен резултат,

Младо, 19-годишно момиче нямало менструация. Лекарят-гинеколог предписал противозачатъчни хапчета. Менструацията не настъпила, но за сметка на това пък гръдната обиколка на момичето нараснала невероятна и то отказало да взима повече противозачатъчни. Тогава майката дойде при мен загрижена. Препоръчах всеки ден да дава на момичето на гладно чаша чай от бял равнец. След четири седмици Всичко бе наред и така е и до ден днешен. Сещам се за подобен случай, който, след като нищо не помогна, стана случай за психиатрията. За съжаление аз тогава още нямах този опит с лечебните билки.

И в критическата възраст жената би трябвало да посяга редовно към чашата с чай от бял равнец - ще се спестят вътрешното безпокойство и други неразположения. Много здравос¬ловни са и баните на половината тяло с бял равнец. При нервни възпаления на ръцете и краката особено благоприятни са баните с прибавка на бял равнец. Белият равнец обаче трябва да се бере по слънчево обедно време. Най-често тези бани помагат още при първия път и премахват всички болки

Докторът на медицинските науки Лутце препоръчва чай от бял равнец при "нахлуване на кръв в главата с болки, сякаш ще ти се пръсне черепът, освен това при световъртеж, гадене, болки в очите и кървене от носа...” Мигренен пристъп, причинен от промяна на времето или фьон, минава често пъти само с една чаша чай от бял равнец, изпит горещ на глътки. При редовна употреба на чай мигрената може напълно да изчезне.

Тъй като в стари билкарски книги белият равнец се нарича "избавление от всички беди”, то  той може да се използува там, където сякаш всичко вече е загубено. Чрез своята кръвопречистваща сила той ще изтласка от тялото редица, загнездили се в него от години, болести. Трябва само да се опита.

Не всеки знае, че белият равнец действува директно и чудесно върху костния мозък и стимулира там кръвообразуването. Следователно той помага при заболявания на костния мозък, при които всяко друго лекарство е безсилно, дори при наяждане на костите, за което се прилагат лечения с чай, бани и разтривани с тинктура от бял равнец. 

Белият равнец е добро средство за кръвоспиране при кървене на белите дробове и може, в комбинация с корен от аир, да излекува рак на белите дробове. Аировите корени се дъвчат денем, а от чая от бял равнец се пие сутрин и вечер по една чаша на глътки. Чаят помага много бързо при кървене в стомаха и силно кървящи хемороиди, както и при болки под лъжичката и силни стомашни киселини

При простудявания, гръбначни или ревматични болки трябва да се пие много чай от бял равнец и то горещ, колкото може да издържи човек. Чаят стимулира правилната дейност на бъбреците, премахва безапетитие, отстранява газове и спазми в стомаха, смущения в черния дроб, възпаления н стомашно-чревния тракт, повишава дейността на чревната жлеза и спомага по този начин за редовно ходене по голяма нужда. Тъй като той помага чудесно и при смущения в кръвообращението и съдови конвулсии, може най-горещо да се препоръча при ангина пекторис 

Неприятен сърбеж във влагалището се отстранява чрез промивки и бани на половината тяло с екстракт от бял равнец. От цветовете на бели равнец може да се приготви много добър мехлем за хемороиди (виж "Видове приложения").

ВИДОВЕ ПРИЛОЖЕНИЯ:
Запарка за чай: Една препълнена чаена лъжичка билки се попарва с 1/4 л вода и се оставя малко да се изкисва.

Тинктура от бял равнец: Набрани на слънце цветове от бял равнец се напълват (без да се тъпчат) в бутилка до гърлото и се заливат с 38 до 40%-ова житна или плодова ракия. Бутилката се оставя да престои 14 дни на слънце или близо до печката.

Мехлем от  бял равнец:     90 г обезсолено масло или свинска мас се загряват добре, : прибавят се 15 г пресни, накъсани на дребно, цветове от бял равнец и 15 г нарязани на дребно листа от малина,оставят се малко да попращят, разбъркват се и се свалят от печката. На следващия ден сместа леко се затопля, прецежда се през ленена кърпа и се сипва в предварително приготвени чисти стъкленици. Съхранява се в хладилник!

Баня на половината тяло: 100 г бял равнец (цялата билка) се накисва и оставя да пренощува в студена вода, на следващия ден се кипва и след това се прибавя към водата за банята (виж и "Бани на половината тяло" в "Обща част").
.................................----------------------..................

Бял равнец - срещу заоблено коремче. 
Всеки ден изпивайте по три чаши чай (сутрин, обед и вечер) и винаги ще имате плосък корем. Дъбилните вещества и горчивите съставки на белия равнец ще ви помогнат да се справите с подутия корем. За 1 чаша чай залейте 1 препълнена лъжица бял равнец със 150мл вряща вода. Похлупете го и го оставете да се запарва 15 минути, прецедете го и го изпийте.


...................................................................

Предпазни мерки при употреба на билката: 
 
-    Възможно е белият равнец да причини контактна алергия, особено при хора, свръхчувствителни към други представители на семейство Сложноцветни като ехинацеята и лайката.
-      Билката не се препоръчва за бременни жени или кърмачки.
-   Прекаленото излагане на слънце не е желателно, защото растението може да провокира свръхчувствителност към светлината.
-      Високите дози са в състояние да предизвикат световъртеж и главоболие.

........................................................................


Споделям с вас любимата си рецепта за чай с бял равнец, открих я преди няколко години в книгата на Мария Требен, предпочитам я не само заради здравословния проблем, който лекува, но и защото комбинацията е с негорчив, даже приятен за мен вкус.
Смесват се равни части бял равнец, невен и полски хвощ, на 1 чаена чаша вода се слага 1 лъжица от сместа. Добре е чая да се пие по 1 чаша преди хранене. Без подсладители.......................................................


Ако все още не сте си набрали две-три букетчета от нея, имайте предвид, че тя скоро ще спре да цъфти и ще трябва да чакате чак до юни следващата година, когато отново ще се покажат белите й цветове.
Едни я наричат мъжка билка, защото войниците някога задължително я носели в торбите си наред с хляба и водата заради свойството й да спира вътрешни и външни кръвоизливи и да облекчава различни болки; за други белият равнец е женска билка, защото помага при маточни кръвотечения, нередовна менструация, мигрена и дори за забременяване –според една от най-популярните рецепти , която жените с такъв проблем разпространяват помежду си, всеки ден се вари чай от 2 супени лъжици бял равнец с връх и 1 супена лъжица леко под ръба живовляк. Тази смес се кипва в 500 грама вода и после се запарва в продължение на 5 - 10 минути Щом поизстине се налива в ботилка е се пие на равни количества 3 пъти на ден преди хране.

Опитни билкари и лекари фитотерапевти твърдят, че често пъти при възпаление на яйчниците още след първата баня с бял равнец на половината тяло, болките спират и възпалението постепенно отшумява. 

...........................

Чаша чай от бял равнец на гладно всеки ден помагал и при нередовна менструация.
И в критическата възраст жените трябвало да посягат редовно към чашата с чай от бял равнец – с него щели да си спестят вътрешното безпокойство и други неразположения. 

Много здравословни били и баните на половината тяло с бял равнец. При нервни възпаления на ръцете и краката особено благоприятни били баните с прибавка на бял равнец. Белият равнец обаче трябва да е набран по слънчево обедно време. Най-често тези бани помагали още при първия път и премахвали всички болки.

Тъй като в старите билкарски книги белият равнец бил наричан "избавление от всички беди", то той може да се използува там, където сякаш всичко вече е загубено. Чрез своята кръвопречистваща сила той би могъл да изтласка от тялото дори редица дългогодишни болести. Трябва само да се опита.

Според Атанас Коларов белият равнец действува директно и чудесно върху костния мозък и стимулира там кръвообразуването. Следователно той помага при заболявания на костния мозък, при които всяко друго лекарство е безсилно, дори при проблем на костите, за което се прилагат лечения с чай, бани и разтривания с тинктура от бял равнец. Белият равнец е добро средство за кръвоспиране при кървене на белите дробове и може, в комбинация с корен от аир, да излекува рак на белите дробове. Аировите корени се дъвчат денем, а от чая от бял равнец се пие сутрин и вечер по една чаша на глътки. Чаят помага много бързо при кървения в стомаха и силно кървящи хемороиди, както и при болки под лъжичката и силни стомашни киселини. 

При простудявания, гръбначни или ревматични болки трябва да се пие много чай от бял равнец и то горещ, колкото може да издьржи човек. Чаят стимулира правилната дейност на бъбреците, премахва безапетитие, отстранява газове и спазми в стомаха, смущения в черния дроб, възпаления на стомашно-чревния тракт, повишава дейността на чревната жлеза и спомага по този начин за редовно ходене по голяма нужда. Тъй като той помага чудесно и при смущения в кръвообращението и съдови конвулсии, може най-горещо да се препоръча при ангина пекторис. 

От цветовете на белия равнец може да се приготви много добър мехлем за хемороиди.Той се приготвя от 90 г обезсолено масло или свинска мас се загряват добре, прибавят се 15 г пресни, накъсани на дребно, цветове от бял равнец и 15 г нарязани на дребно листа от малина, оставят се малко да попращят, разбъркват се и се свалят от печката. На следващия ден сместа леко се затопля, прецежда се през ленена кърпа и се сипва в предварително приготвени чисти стъкленибурканчета. Съхранява се в хладилник! 

За запраката ще ви трябва една препълнена чаена лъжичка бял равнец се и 1/4 л вода – кипвате и оставяте малко да се запари.
Баня на половината тяло: 100 г бял равнец /цялата билка/ се накисва и оставя да пренощува в студена вода, на следващия ден се кипва и след това се прибавя към водата за банята

Тинктура от бял равнец: Набрани по силно слънце цветове от бял равнец се напълват, без да се тъпчат, в бутилка до гърлото и се заливат с 38 до 40%-плодова ракия. Бутилката се оставя да престои 14 дни на слънце или близо до печкатаNo comments:

Post a Comment