Представи си онова, което е твърде хубаво, за да е истина!!! - Представяй си го всяка сутрин, всеки миг :)

Sunday, January 16, 2011

5 групи храни - Д-р Гайдурков




Д-р Гайдурков, първата ви книга е озаглавена Човешкото хранене


..................
Как да състави всеки от нас здравословния си стил на хранене. На кои храни да се обърне повече внимание?

Трябва да застъпим в нашето меню тези 5 групи храни:

всякакви плодове, 
предимно сурови зеленчуци 
ядки и семена
зърнени 
и бобени. 

Да не забравяме, че в началото човекът се е изхранвал със събиране на диви семена, които той е накисвал, а и директно е консумирал. 
И от тези пет групи храни: плодове, зеленчуци, зърнени, бобени и ядки се формира един човешки порцион. 

Бобените култури от доста време в историята на човечеството са част от неговия хранителен стил. Важно е да присъстват защото те осигуряват белтъчини а и много други ценни неща. 

Най-общо казано, когато ние имаме тази формула зърнени + бобови + ядки ние гарантираме белтъчния внос. Ако ние нямаме добър баланс между зърнени, бобови и ядки пак могат да настъпят дефицити и дисбаланс, защото много пъти в повечето случаи една зърнена култура няма пълноценния белтъчен състав, т.е няма всичките 8, или девет за децата незаменими аминокиселини. Една бобена култура обикновено също я няма, има няколко изключения, като соята, киноата, смята се, че те съдържат пълноценните 8 незаменими аминокиселини. 

Ние сме конструирани да консумираме разноцветен, пъстър спектър от различни семена, т. е да не се храним с една монокултура. Ако ние имаме една част зърнени една част бобени и една част ядки, тогава ако ние ги съединим ще сглобим пъзела от пълноценни белтъчини, а и от всички необходими ингредиенти. Ако се храним само с зърнени или само със зеленчуци това е далеч недостатъчно. Трябва да има и другите продукти, за да могат и осемте аминокиселините да са в наличност. Защото ако липсващата аминокиселина в зърнения продукт е една то в бобовия е друга. Когато ние ги съединим получаваме осемте. 

Природата е направила да консумираме много пъстър спектър от култури. Моно диетите не са добре за здравето на човека.

No comments: