Представи си онова, което е твърде хубаво, за да е истина!!! - Представяй си го всяка сутрин, всеки миг :)

Wednesday, November 24, 2010

Още за Васту

Още малко за Васту Шастра

От цялата литература, която съм изчела по въпроса и инфото, с което съм запозната, тази система, както и всяка друга според мен се отнася предимно за мястото, географските дължини или ширини, където е развивана и прилагана в началото си.

Да, Васту използва научни обяснения за всичките си принципи, но те са свързани с природните компоненти, които варират в различните части на света.

Една от основните причини за определени положения и разположения на елементи в сграда или земни площи е Слънцето, а там в Индия, то си е бая силно и разбира се е водещ фактор в средата ни. Но да си представим една северна страна. Сутрин, обед, вечер, през целия ден ще търсим слънчевата светлина и топлина. Докато в по-южните ширини е естествено да се пазим от горещините по обед и вечер. Във Васту се препоръчва организирането на сянка от ЮЗ и З страна. Там помещенията са подредени така, че да са огрявани от Слънцето, например кухнята е на юг, за да може домакинята целодневно да се ползва от благотворното му действие, дневната, където се събира семейството следобед е на запад, но е задължително да има например високи дървета и дебели стени, които да предпазват от силните му лъчи.

По-надолу съм превела части от статия за Васту от любимия ми сайт, за научното му обяснение, писана от архитект.


Васту Шастра, което буквално преведено значи „наука за строенето“ е древно индийско „Учение за Архитектура“, което се занимава с взаимосвързани предмети като География, Геология, Геометрия, Астрология, Философия, фактори, влияещи на топографията като Топография, Ориентация според посоките, заобикалящи структури, Пътища, Слънце, Земното магнитно поле и т.н. полага насоките за дизайн и строеж на здание или „Васту“.
Така в учението за сроеж Шастра значи наука, Васту – всяко място за живеене, а Ваасту – действителната и конкретна физическа проява на обитаване или на жилище.
Изкуство и Учение за строителство.
Ваасту се състои от четири категории:
BHOOMI – Земята, теренът, основното място, на което всичко останало е поставено, базирано и се крепи.
PRASADA – Структурите върху земята.
YAANA – Подвижни обекти като транспортните средства.
SAYANA – Съоръжения, мебелировка.

Насоките за строеж показват как да се съобразява хармонията с естествената среда, чрез регулиране на потока на световната енергия (прана) през и около изгражданите обекти, което от своя страна допринася за добруването, спокойствието и благоденствието на обитателите.

Според Васту Шастра, когато сградите и формите са в съзвучие с основните космични принципи, те стават част от основната структура на вселената и вибрират в хармония с нея. Тези позитивни трептения се вярва, че имат положителен ефект върху обитателите.

Здравият разум ни казва, че правилно проектирана и оформена къща е тази, която е естетична, хигиенична, удобна, лесна за move around и съответно се живее с удоволствие в нея. Естествено обитателите ще бъдат щастливи и доволни в такава постройка, докато не добре проектирана сграда би била неестетична и неприятна за живеене и съответно би създавала раздразнение в съзнанието, че и в подсъзнанието на обитателите.

Васту Шастра се възползва и действа с природните и естествени източници като Слънце, вятър, въздух и т.н., а също с топографията на терена, околните пътища, дървета, водоизточници, структури и т.н., за да канализира позитивна енергия и да предотврати и предпази от липса на равновесие  в сградата. Така се постига хармония между човек, природа и среда.

НАУКА ИЛИ СУЕВЕРИЕ Е ВАСТУ ШАСТРА?
Както предполага името ѝ, е рационална и смислена техника и знания, базирани на наблюдения, факти, закони на природата и написани като поредица от принципи. Формулирана е от прародителите на съвременните индийци, преди близо 4000 години и се е развивала през векове и поколения. Самият факт, че е преживяла теста на времето и се е доказала като практична, показва, че е научно обоснована, а не суеверие.

Древните Риши, които са формулирали Васту Шастра, в цялата си мъдрост са знаели, че ако не наложат много стриктни принципи  на планиране, хората ще строят според собствените си представи и нещата биха се развили по грозен и неестетичен начин, тъй като всеки има различен вкус и идеи за естетика. ( това може да бъде видяно днес по улиците на повечето градове. А също и пространството, което е оставено около сградите е съвсем недостатъчно за получаване на приемливо количество светлина или проветряване). Може би за да предотвратят такава ситуация, принципите на ВШ са били изработени като строги правила. Казано е, че който следва стриктно принципите на Васту, ще бъде щастлив, доволен и благоденстващ, докато ако не са следвани, обитателите ще са болни, нещастни, ще се карат един с друг и дори ще умрат по-рано. 
Като резултат, науката е станала суеверие.

...Когато някой прилага Васту Шастра и иска наистина да създаде позитивна енергия  в сградата, трябва да проучи в дълбочина тази система и да разбере логиката и причините зад всеки от принципите и чак тогава да ги прилага към определен терен или постройка.

via

4 comments:

Augusta said...

Поздравления за задълбоченото представяне на това древноиндийско учение за подредба на дома и всемира! Препоръчваме книгата на Augusta Publishing "Как да привлечем любовта в своя живот" на двамата известни западни експерти и вдъхновени трубадури на Васту - Робин и Майкъл Мастро. В книгата се разказва за три приятелки, които решават да започнат живота си начисто, следвайки съветите на Васту за подредба на дома. Какво им се случва може да се прочете в книгата, но по-важното е, че Васту отваря пътища във всички нива на нашия живот. За нас ще е удоволствие да Ви изпратим и самата книга. Ако желаете, свържете се с нас на мейла.

Sha Angreal said...

Благодаря за коментарът :)
Вече прочетох тази книга и наистина е много ценна!
Взех си я точно заради включените идеи за Васту, които всъщност са универсални и действат за всички области в живота ни - семейство, здраве, успех, благополучие и т.н.

А от нея научих и лесни начини за хармонизиране на енергиите около нас - с ароматерапия, с цветове...особено ми хареса и техниката с багетите.

Поздрави! Следя вашите книги :)

Fenata said...

Здравейте, прочетох статията за Васту и ми е много интересно и любопитно да науча повече за това древно индийско архитектурно учение. Как мога да достигна до споменатата от вас книга?
Бъдете щастливи!

Sha Angreal said...

Здравей, в самата статия има линк към сайта, от който съм превеждала, а в края ѝ има препратка към източника - VIA.
Това обаче е сайт на архитект от изтока, който по достъпен начин разказва за енергиите.
А книга - ако става въпрос за коментара по-горе - то там е упоменато... в първия коментар...