Представи си онова, което е твърде хубаво, за да е истина!!! - Представяй си го всяка сутрин, всеки миг :)

Monday, October 25, 2010

Пастата за Зъби!!! този път полезна :)

 от Земя на заем :)


Има един начин за поддържане на добра устна хигиена, който е вече изпитан многократно и оказва страхотно благотворно действие. Полезен е – за нас и за околната среда, безвреден е – за нас и за околната среда, евтин е и много приятен. Та, на вашето внимание представям лечебната карамфилова паста за зъби:

1 лъжичка хума
1 малка лъжичка зехтин
5 капки етерично масло от мента
1 лъжичка карамфил на прах /най-добре смлян току що/
малко розова вода /колкото да придобие кремообразна консистенция/

Много е лесно – всичко се разбърква добре (с неметална лъжица) в подходящ малък съд, стъклен или порцеланов (чаша, съдинка, бурканче).
Количеството стига за 2-3 пъти, не правим повече, за да не изветряват съставките и за да изпитаме пълната мощ на полезните вещества.

Когато застанем пред огледалото на банята, въоръжени с четка или показалец, взимаме малко количество от сместа и масажираме зъбите, венците, небцето, езика, въобще всичко, до което имаме желание :) . Но не прилагаме сила, а нежно. Наслаждаваме се на хладината от карамфила и ментата /ако не разполагаме с мента, тя може да се пропусне или да се замени с етерично масло от чаено дърво, евкалипт или бял бор/. Ако използваме четката си за тази процедура, след като приключим я измийте с вряла вода или я потапяме в соден или сапунен разтвор. Аз лично я измивам с малко сапун.

Карамфилът има свойството да унищожава /до крак/ вредните паразити и бактерии. Тъй че нищо дето е почнало да се развива неканено в устната ни кухина няма да изтрае за повече от ден /е, зависи от честотата на практикуване/. Също така потушава и гнилостните процеси, ако има такива.

В комбинация със зехтина добре влияе на венците, съживява ги, подхранва ги, заруменява ги…..

Етеричното масло е по наш вкус, пак да споменем – мента, бял бор, евкалипт, кориандър, лимон, грейпфрут, чаено дърво… все такива, които придават свежест и приятност.

Хумата пък привлича към себе си нечистотиите, но за да не нарушим това й свойство не бива да я притесняваме с метални предмети /има едни порцеланови лъжички – доста са приятни и подходящи за тази цел/. Ако глътне малка част от “пастата”, най-много да изтрепем някой заблудил се паразит, но все пак нека да се избягва гълтането.

Внимание!!! Гореописаната “паста”  е лишена от флуор, не е токсична за тялото ни, не съдържа петролни съставки  и не е създадена от компании, които правят тестове върху животни!

No comments: